IKANO får plåttaket bytt

Årsta centrum började planeras 1943. Tio år senare var det färdigbyggt. Årstaplan hette platsen då. 1990 bytte den, på de boendes begäran, namn till Årsta Torg, vilket var ett namn som i praktiken använts sedan länge. Speciellt för Kompetens Plåtslageri är att grundaren av företaget, nuvarande ägarens far, vuxit upp där i krokarna och lekt på det torg där företaget nu lagt nytt tak på Familjebostäders centrumbyggnad. 

Nytt tak var på tiden! Det gamla inte bara flagade utan även läckte. Så till den grad på sina ställen att en av takstolarna ruttnat. Vilket bevisar att även ett väl lagt plåttak behöver underhållas. Nu har vi lagt om taket i tidsenlig stil men med modern kvalitet. Rivit bort allt det gamla, givetvis. Lagat sånt som var ankommet. Lagt nytt undertak av brädor och ovanpå detta, en modern underlagspapp från marknadsledande Mataki.

Den nya plåten är varmförzinkad stålplåt som vi bestrukit på undersidorna med linolja. För att bibehålla det tidigare utseendet har vi använt tidsenliga korta enmetersplåtar som vi dubbelfalsat för hand. Och så de viktiga detaljerna och säkerhetsåtgärderna: Smidda rännkrokar till fotrännan, skarpa falsade stuprörsvinklar. Och uppdaterat taksäkerheten med gångbryggor, takstegar och snörasskydd. På ett ställe har vi tillverkat ett snörasskydd av ”Årstamodell” och monterat det likt original. 

Nu ska taket ligga till sig några år innan det målas med linoljefärg.

Bilder från renoveringen