Plåtomläggning på torn
  1. Start
  2. /
  3. Referenser
  4. /
  5. Renstiernas gata – Stockholm

Renstiernas gata - Stockholm

Plåtslageri

BRF

Tornet på Brf Rudan 2 läggs om

I hörnet Renstiernas gata-Tjärhovsgatan står ett hus med något som verkligen får det att sticka ut från mängden – ett vackert rundat torn med sirliga plåtdetaljer, krönt av en klassisk vindflöjel där fastighetens byggår är instansat, nämligen 1901.För en plåtomläggning av detta torn krävdes en hög kompetens och erfarenhet, tillsammans med en medvetenhet om Stockholms byggnadstekniska historia och kultur. Tornet hade läckt och man misstänkte att en del av underliggande virke behövde bytas ut. Vid rivningen av plåten konstaterades det att en del av virket var så ruttet att det endast hölls ihop av plåten. Vid byte av virke var inställningen att försöka behålla det gamla virket som var av god kvalitet i så stor utsträckning som möjligt. För att få perfekta rundningar så lade man två lager tunnar plywoodskikt som böjdes genom ångbehandling på plats. De två lager som lades i olika riktningar gjorde att konstruktionen blev starkare än tidigare.Efter alla lagningar så lades underlagspapp på tornet. Nuförtiden i Sverige, läggs alltid underlagspapp på takytor av trä där plåt skall läggas. Detta gör man framförallt på grund av kondens som lätt uppstår på undersidor plåt. Eftersom det är andra omständigheter med till exempel vindsvåningar och andra vanor i fastigheten jämfört mot när fastigheten byggdes så finns även mer fukt som det är noggrant att parera för. Till sist tillverkades plåten i olika sektioner nedifrån och upp till toppen. Längs ned en fotränna, därefter slättäckt väggparti med tre st. fönster i, sedan utsmyckad ”hattkant” vidare till första välvda partiet som går i en enkel rundning. Vidare uppåt en till utsmyckning och ytterligare ett slättäckt parti med ett fönster i som nu är igensatt men med fönstrets form så att man kan montera ett fönster där i framtiden. Vidare ytterligare utsmyckning och nu till nästa rundade parti men detta, till skillnad mot det nedre, har formen av en skeppsklocka. Alltså en välvning inåt och en utåt. I toppen av detta kommer en platå där åtta utsmyckade pelare håller upp nästa lilla välvda parti som är det plåtparti som är högst upp. Som en halv sfär. Genom denna går en kraftig järnstång med smidesdetaljer som utsmyckning och ”vimpeln” där fastighetens byggår står. Arbetet med torn av detta slag är något som kräver hög kompetens, erfarenheter och kärlek till hantverket och konsten. Tornet står nu stolt över de omgivande husen och gatorna och utgör ett vackert inslag på Söder och i Stockholms stadsbild.

Plåtomläggning på torn
Renovering av taktorn
Renovering av taktorn
Renovering av taktorn
Renovering av taktorn
Plåtomläggning på torn

Relaterade kundcase

Nytt plåttak Årsta torg
16 april, 2024

Årsta torg – Årsta

Årsta torg - Årsta Plåtslageri Fastighet Helomläggning på Årsta torg Årsta centrum började planeras 1943. Tio år senare var det färdigbyggt. Årstaplan hette platsen då. 1990 bytte den, på de boendes begäran, namn till Årsta Torg, vilket var ett namn s...
Gul villa med svart plåttak
11 april, 2024

Tegelbergsvägen – Bromma

Denna vackra villa på Tegelbergsvägen i Bromma fick ett nytt plåttak i svart kulör, det nya taket kommer hålla tätt i många år så de boende kan känna sig trygga.
Röda radhus med röda plåttak
11 april, 2024

Prästgårdsvägen – Upplands Väsby

Kompetens Plåtslageri fick förtroendet att utföra en plåtomläggning på dessa radhus på Prästgårdsvägen i Upplands Väsby. Det nya taket av dubbelfalsad plåt i röd kulör passar fint ihop med den röda fasaden. De boende kan känna sig trygga med ett tätt ta...
Plåttak på villa i ärggrön kulör
11 april, 2024

Lokevägen – Djursholm

Denna unika villa i Djursholm fick en plåtomläggning, det nya vackra taket passar perfekt ihop med fasaden och de boende kan känna sig trygga med ett tätt tak som kommer hålla i många år framöver.
Villa med nytt svart plåttak
11 april, 2024

Korta vägen – Tyresö

Denna villa på Korta vägen i Tyresö fick en plåtomläggning av taket med plåt i svart färg. Resultatet blev otroligt fint och de boende kan känna sig trygga med ett tätt tak som kommer hålla i många år framöver.